RECUPERACION DEL RITUAL TRACA “Rites del Foc”

DSC_0003Sempre s'ha dit que els costums i tradicions son la verdadera identitat d'un poble, i en la penya del couet de Burjassot ademes de la nostra passió per la pólvora també lluitem per mantindre les tradicions valencianes, ames d'investigar i recuperar els rites i costums dels nostres avantpassats.

  Es per esta rao, que la penya el couet, ha recuperat en estes festes de sant Roc, dos dels rites mes antics que per als homens traca ens omplin d'orgull, PENDRE EL FOC DEL SAGRARI, I DEMANAR PERMÍS AL VELL.DSC_0013

En estos rites, es trauen a la postre tota l'espiritualitat dels nostres actes de foc, que son a la fi, les ofrenes dels homens i dones traca als seus.

Antigament els mestres traca cuant disparaven una mascletà, prenien el foc del lluernari de la església i d'eixe mateix foc prenien la traca fent que la mateixa estiguera beneida, tornanse en ofrena i no simplement pólvora.

verano 09 334 [640x480] En eixa mateixa intenció la penya prengué el dia de la baixa de sant Roc, el foc sagrat del lluernari de la ermita, i el mantingué viu fins el moment de escomensar la nostra coetà i en eixe mateix foc se ensengue la traca que comensaba la coetà, en la cual disfrutarem tots els presents, be dins o fora d'ella.

En eixe mateix acte de la coetá també recuperarem un altre rite valencia antic, Demanar el permís al vell. En eixe acte, que es remonta en el temps, els mestres traca rendien honors als hòmens que ja no hi estaven entre ells, i el vell els representa sent el nexe de unio ente uns i altres; La sabiduria la donen els anys.

DSC_0197 Continuant en eixe rite, se li demana permís per escomensar a nostre amic i company So, Miquel Noguera, menbre de mes edat de la penya el couet..."pug"... "pots"... .

Des de estes lletres bullguera dona les gracies a tots aquells que an fet possible complimentar estos rites que ens omplin de orgull valencia, en especial a So Andres Castellano per fermos l'honor de dur la flama en la baixà, aixi com les seues ensenyances dells, moltes gràcies.

I utilitzant paraules de so Andres castellano....

" QUE LA LLUM DEL FOC DE DEU... VOS IL·LUMINE A TOTS"

Juan Rafael Giménez

GALERIA FOTOGRAFICA COMPLETA DEL RITO TRACA REALIZADO POR SO ANDRES CASTELLANO MARTI “Mestre de Traca”, cortesía de Bruno Ramos y Javi Cardama

No hay comentarios: